Sahapistiäiset

Symphyta

Kuvaus

Sahapistiäisten alalahkoon kuuluu runsaasti lajeja, joista monet aiheuttavat puutarhassa kasveihin vaurioita. Sahapistiäisillä on neljä siipeä. Monesti sahapistiäisiä luullaan ampiaisiksi, mutta niillä ei ole kapeaa ”ampiaisvyötäröä”. Toukilla on enemmän jalkoja kuin perhostoukilla. Etujalkoja on kolme paria ja vatsajalkoja on kuusi paria tai enemmän. Päässä on tumma pistemäinen silmä. Joidenkin lajien toukat elelevät yksittäin, toisten isoina ryhminä ja vaaran uhatessa ne kohottautuvat samanaikaisesti puolustusasentoon.

Sekä aikuiset pistiäiset että toukat syövät kasvimateriaalia. Toukkien syöntitavat vaihtelevat. Jotkin toukat kalvavat lehden pintasolukkoa, toiset järsivät koko lehden tai käärivät sen lehdykät rullalle. Jotkin lajit aikaansaavat lehteen äkämän. Havupuiden neulasia syöviä lajeja on muutama. Lahoavan puun sisällä elelee muutaman lajin toukat.

Kesän aikana voi olla yksi tai kaksi toukkasukupolvea ja suurin osa lajeista talvehtii keskenkasvuisena kotelona.

Sahapistiäisten toukkien vioitukset voivat olla kohtalokkaita kasveille. Yleensä pensaat ja puut toipuvat vioituksista, mutta ruohovartisille kasveille ne voivat koitua tuhoisiksi.

Puutarhakasveilla on muutama sahapistiäislaji, joka on tullut Suomeen vasta hiljattain kasvimateriaalin mukana.

Sahapistiäisissä on useita toisiaan muistuttavia lajeja. Monesti määrityksessä auttaa tieto ravintokasvista.

Rhogogaster sp. lehtipistiäinen

Rhogogaster sp. lehtipistiäinen

Lajit