Omenan­kehrääjä­koi

Yponomeuta malinellus

Omenankehrääjäkoi

Omenankehrääjäkoi

Omenankehrääjäkoin toukkia

Omenankehrääjäkoin toukkia

Omenankehrääjäkoin vioituksista toipuva omenapuu

Omenankehrääjäkoin vioituksista toipuva omenapuu

Tuntomerkit

Aikuisen omenankehrääjäkoin etusiivet ovat valkoiset ja niissä on pieniä mustia pilkkuja. Takasiivet ovat harmaanruskeat. Muutaman kehrääjäkoilajin aikuiset ovat hyvin samannäköisiä. Omenankehrääjäkoin toukat ovat pienenä melko tummia, mutta niiden väri voi vaihdella tummanharmaasta kellertävän vihreään. Aikuisen perhosen etusiiven pituus 10-11,5 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Omenankehrääjäkoi tarvitsee omenapuita, jotta sen toukille on tarjolla ravintoa. Omenapuiden oksilla talvehtineet juuri munista kuoriutuneet toukat alkavat päivien lämmetessä syödä omenapuiden lehtiä. Toukat kutovat ympärilleen seitin. Toukat koteloituvat seitin sisään tiiviisiin rykelmiin. Aikuiset perhoset kuoriutuvat heinäkuun loppupuolella ja munivat syksyllä omenapuiden oksiin. Munii saman kesän tai korkeintaan kolme vuotta vanhoihin oksiin ja versoihin.

Milloin voi havaita

Toukat ilmestyvät lehtiin kesän alussa ja koteloituvat kesä-heinäkuun vaihteessa. Uusi aikuisten sukupolvi lähtee lentoon heinäkuun lopulla.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Vioitukset omenapuille ovat harvoin kohtalokkaita. Puu kasvattaa uudet lehdet loppukesästä. Toukilla on suuri määrä luontaisia vihollisia, kuten kiilupistiäiset ja petoluteet, jotka voivat tuhota suuren osan toukista. Jos toukat halutaan poistaa omenapuusta, paras keino on voimakas vesisuihku, joka pudottaa toukat. Pienen määrän toukkia voi poistaa käsin. Jos toukkiin ruiskutetaan torjunta-ainetta, tuhoutuvat samalla niitä loisivat kiilukaiset sekä petoluteet. Jos omenapuuta on kiusannut kahtena peräkkäisenä vuonna runsas omenankehrääjäkoiden määrä, on puiden nuorimpien oksien kevätruiskutus aiheellinen seuraavan keväänä.