Jauhiaiset, jäytiäiset, ripsiäiset

Aleyrodidae, Psocoptera ja Thysanoptera

Kuvaus

Pieniä hyönteisiä, jotka monesti havaitaan, kun niiden vioituksia ilmaantuu kasveille.  Suomessa on yli 10 jauhiaislajia, joista muutama on haitallinen kasvintuhooja. Jäytiäisiä on lähes 70 lajia ja ripsiäisiä on tavattu yli 100 lajia.  Kasvihuoneessa elävät ripsiäiset voivat vioittaa kasveja ja levittää haitallisia tauteja.

Jauhiaisilla, ripsiäisillä ja jäytiäisillä on useita vihollisia. Petopunkit ja -luteet, loispistiäiset ja harsokorentojen toukat sekä monet muut hyönteiset pyydystävät näitä ravinnokseen.

Jauhiaiset muistuttavat hyvin pieniä perhosia. Niiden siivet ovat valkoisen vahamaisen nukan peitossa.  Niiden määrittäminen lajilleen on vaikeaa ja perustuu aikuisen siipien kuvioitiin ja muotoon sekä valekotelon pintarakenteeseen. Jauhiaiset imevät kasvien lehdiltä nestettä, jolloin lehteen tulee läpikuultavia kohtia. Jauhiaisten uloste eli mesikaste tahraa lehdet ja on hyvä kasvualusta nokisienille.  Kasvihuoneissa elävät lajit voivat levittää kasveille haitallisia tauteja. Jauhiaiset lisääntyvät nopeasti, jolloin niiden vioitukset voivat olla huomattavia.

Siivelliset jäytiäiset muistuttavat jossain määrin kemppejä. Jäytiäisillä ei kuitenkaan ole imeviä suuosia, vaan ne rapsuttavat levää, sienirihmastoja ja jäkälää. Muutama laji elää sisätiloissa, mutta niiden aiheuttamat tuhot ovat vähäisiä. Jäytiäisiä voi ilmaantua kasvien lehdille syömään jauhiaisten ulosteessa kasvavaa nokisientä.

Ripsiäiset ovat yleensä tummia kapearuumiisia hyönteisiä, joilla on neljä ripsireunaista siipeä. Kasvihuoneissa elävät haitalliset lajit voivat olla vaaleanruskeita. Ripsiäisten tunnistaminen lajilleen vaatii monesti mikroskooppista tutkimusta.  Ripsiäiset imevät kasvisolut tyhjiksi, jolloin ne täyttyvät ilmalla ja näyttävät läpikuultavilta. Puutarhakasveilla viihtyvät ripsiäiset vikuuttavat kukkien terälehtiä ja nuoria lehtiä.

Jäytiäinen ( Dorypteryx domestica) sisätiloissa

Jäytiäinen ( Dorypteryx domestica) sisätiloissa

Ripsiäisiä päivänkakkaralla

Ripsiäisiä päivänkakkaralla

Ripsiäisen viottama daalian kukka

Ripsiäisen viottama daalian kukka

Harsokorennon toukka saaliinaan ripsiäinen

Harsokorennon toukka saaliinaan ripsiäinen

Lajit