Täplätupsukas

Orgyia antiqua

Täplätupsukas koiras

Täplätupsukas koiras

Täplätupsukkaan toukka

Täplätupsukkaan toukka

Täplätupsukkaan toukka päältä

Täplätupsukkaan toukka päältä

Täplätupsukkaan toukkakotelo

Täplätupsukkaan toukkakotelo

Tuntomerkit

Koiraan kanelinruskeissa etusiivissä on valkoinen puolikuunmuotoinen täplä. Takasiivet ovat vaaleanruskeat. Koiraan siipien kärkiväli on 26-32mm. Naaraalla ei ole siipiä. Se on paksu likaisen harmaa pötkylä. Toukka on perusväritykseltään tummanharmaa, kyljissä on punaisia pisteitä, joista sojottaa vaaleita karvoja. Päässä tummat tupsut ja selässä on neljä kellanruskeaa tupsua. Takapäässä on musta tupsu. Koirastoukat ovat hieman naarastoukkia kookkaampia.

Elinympäristö ja elämäntavat

Viihtyy lehti- ja sekametsissä sekä metsänreunan puutarhoissa. Koiraat lentävät päivällä etsimässä lentokyvyttömiä naaraita. Aikuiset perhoset eivät syö mitään. Toukkien ravintokasveja ovat pajujen ja monien muiden puiden lehdet. Monet pensaat ja ruohovartiset kelpaavat. Naaras ei liiku mihinkään, vaan houkuttelee koiraan luokseen tuoksun avulla. Naaras munii jopa 350 munaa vanhan kotelokoppansa läheisyyteen ja kuolee munittuaan. Munat talvehtivat ja kestävät ankariakin pakkasia. Toukat kuoriutuvat alkukesällä ja ovat täysikasvuisia elokuun alussa, jolloin koteloituvat. Aikuiset perhoset kuoriutuvat elo-syyskuussa.

Milloin voi havaita

Koiraat lentävät elokuun lopulla ja syyskuussa. Voivat tulla joskus valolle. Toukkia näkee elokuussa. Paikoitellen niitä on runsaasti ruokailemassa kasvien lehdillä.

Merkitys puutarhassa

green light Harmiton