Isokarviaispistiäinen

Euura ribesii

Isokarviaispistiäisen toukka

Isokarviaispistiäisen toukka

Isokarviaispistiäisen  syömä karviaispensas

Isokarviaispistiäisen syömä karviaispensas

Tuntomerkit

Tumma pää ja selkäkilpi. Keski- ja takaruumis oranssinkeltainen. Kellertävät jalat. Tummat, mutta läpikuultavat siivet. Toukalla on tumma pää ja vihertävä ruumis, jossa etu- ja takapäässä keltainen alue. Toukan ihossa on kauttaaltaan pieniä mustia kohoumia. Koko aikuinen 8-9mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset ilmestyvät munimaan karviaisten ja herukoiden lehdille juuri niiden puhjetessa. Toukat kuoriutuvat kesäkuun alkupuolella. Ensimmäisen sukupolven vioitukset voivat jäädä vähäisiksi, mutta heinäkuun lopulla ja elokuun alussa kuoriutuvat toisen sukupolven toukat, joita on yleensä enemmän. Ne voivat syödä pensaan lähes lehdettömäksi. Marjat ovat kuitenkin käyttökelpoisia. Toukat pudottautuvat maahan talvehtimaan.

Milloin voi havaita

Aikuiset lähtevät liikkeelle toukokuun lopussa ja ensimmäisen sukupolven toukat ilmestyvät kesäkuun puolivälissä marjapensaiden lehdille. Toisen sukupolven toukat kuoriutuvat heinä- elokuun vaihteessa.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Toukat kannattaa poistaa suihkuttamalla vettä tai poimia pois käsin. Kukkia tai raakileita täynnä olevia pensaita ei suositella käsiteltäväksi millään kemikaalilla, jotta pölyttäjät eivät kärsi ja raakileisiin ei imeydy kemikaalia. Pensas toipuu vioituksesta kasvattamalla uudet lehdet.