Vattukuoriainen

Byturus tomentosus

Vattukuoriainen

Vattukuoriainen

Vattukuoriaisen toukka

Vattukuoriaisen toukka

Vattukuoriaisia koristevadelman kukassa

Vattukuoriaisia koristevadelman kukassa

Tuntomerkit

Pitkänomainen, tumma kuoriainen, jota peittää harmahtava karvoitus. Kun karvat ikääntyvät, ne muuttuvat hieman kellertäviksi ja kuluvat osittain pois. Vadelmien sisällä kehittyvä toukka on kellertävä, selkäpuolelta ruskean ja kellertävän kirjava. Koko aikuinen on 4-5 mm pitkä, toukka 5-7 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset kuoriutuvat keväällä maan pintakerrosten lämpötilan noustessa 14 asteeseen. Kuoriaiset hakeutuvat vadelmien nuoriin versoihin ja kukkanuppuihin, joihin nakertavat koloja. Kun vadelma alkaa kukkia, kuoriaiset munivat nuppuihin ja syövät siitepölyä. Talvehtii kotelon sisällä täysin kehittyneenä aikuisena.

Milloin voi havaita

Aikuiset tulevat vadelmille toukokuussa ja toukat kehittyvät marjoissa kesän aikana. Isokokoisia toukkia on kypsissä marjoissa.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Kuoriaisten määrää voi tarkkailla valkoisella liima-ansalla. Jos kuoriaisia tulee ansaan runsaasti, vadelmakasvuston voi ruiskuttaa hyväksytyllä torjunta-aineella ennen kukintaa. Kuoriaistoukkien luontaisten loisten elinoloja voi parantaa kasvattamalla vadelmamaan läheisyydessä kehäkukkia, tilliä ja purasruohoa.